Zaman ve para ile ilgili bir sorununuz yoksa Diksiyon eğitimlerine aktif katılmak da iyi olabilir. Diksiyonunuzu geliştirmek için birebir profesyonel destek almak da faydalı olabilir. Size kişisel geri bildirimlerde bulunarak, diksiyonunuzu daha iyi bir seviyeye getirmenize yardımcı olabilir. Tabii yine de kalemsiz olmaz. Mutlaka kaleminiz de yanınızda olmalı.
Bazı diksiyon alıştırma ve yöntemleri
Kendinizi dinleyin ve değerlendirin. Konuşmanızı kaydederek, kendinizi dinleyebilir ve diksiyonunuzda geliştirmeniz gereken noktaları tespit edebilirsiniz. Ayrıca, kendinize notlar alarak, konuşmanızın güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilirsiniz. Örneğin, sesinizin yeterince yüksek olup olmadığına, kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz edip etmediğinize, vurgu ve tonlama yaparak konuşup konuşmadığınıza dikkat edin. Kendinizi dinleyin ve değerlendirin. Konuşmanızı kaydederek, kendinizi dinleyebilir ve diksiyonunuzda geliştirmeniz gereken noktaları tespit edebilirsiniz. Ayrıca, kendinize notlar alarak, konuşmanızın güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilirsiniz.
01
Nefes Teknikleri
Nefes teknikleri, konuşurken sesinizi daha iyi kontrol etmenizi sağlayan yöntemlerdir. Nefes teknikleri, sesinizi daha net, güçlü ve kaliteli yapar. Nefes teknikleri öğrenmek için, farklı egzersizler yapabilirsiniz. Örn; Sesli nefes. Ses tellerinizi çalıştırarak sesinizi güçlendirir. Sesli nefes, sesinizi daha net ve anlaşılır yapar. Sesli nefes yapmak için, nefes alırken ses çıkarmalısınız. Örneğin, “hııı”, “hısss”, “hımm” gibi sesler çıkarabilirsiniz
02
Kendinizi dinleyin
Kendinizi kaydetmeyi ve dinlemeyi alışkanlık haline getirin. İyi iletişim için, kendinizi nasıl ifade ettiğinizi duymalısınız.
03
Hızlı konuşmayın
Çok hızlı bir şekilde konuşmak, akıcılığı bozabilir. Düzgün diksiyon elde etmek için, yavaş konuşmayı deneyin.
04
Sesleri doğru telaffuz edin
Sesleri doğru çıkaramamak konuşmanın bütününü bozar. Mutlaka diksiyon kalemi ile artikülasyon çalışması yapın.