Iyi bir diksiyon için ne yapılmalı? Diksiyon çalışmalarında hangi konular yer alır? Diksiyonda en önemli unsur nedir?
Diksiyon herkesin sözde çok istediği ama bir türlü sahip olamayacağını düşündüğü ütopik bir üst durum hali olarak kalıyor. Sanki doğru konuşmak sadece oyunculara mahsusmuş gibi. Hayır iyi bir diksiyon herkesin hakkı. Çünkü konuşarak iletişim kuran herkesin yolu öyle ya da böyle kelimelerin ve seslerin büyülü dünyasında yol alır yani diksiyon eğitiminden nasiplenmek zorundadır.
Bunu kendi hayatınızdan örneklerle doğrulayabilirsiniz. Nasıl mı? Mesela doğru dürüst cümle kurmayan, sesleri yutan, yuvarlayan, konuşmasını tonlayamayan birini sırf sizi yorduğu için dinleyemezsiniz. Bu durum karşısındaki tez için böyle değildir. Diksiyonu iyi biri her zaman karşısındakine kendini dinletir. Ve hedeflerine daha çabuk ulaşır.
Peki madem bu kadar önemli iyi bir diksiyon için ne yapmalı?
- İlk yapılacak iş kendi kendinizi analiz edebilmenizdir. Sesleri mi yutuyorsunuz? Bazı sesleri mi söyleyemiyorsunuz? Ya da dil bilgisi eksikliğinden kaynaklı tonlama ya da seslenme sorunlarınız mı var? Hangisi? Eğer bu konuda yeterli olmadığınızı düşünüyorsanız çevrenizdekilere kulak verebilirsiniz. Yakın çevremiz gelir mesela bazı cevaplar; senin S’lerin tıslıyor, R’leri söyleyemiyorsun yada açık kapalı E,A’ların var gibi…
- İkinci olarak konuyu ikiye ayırmalısınız; dil ve dudak kaynaklı sorunlarla bilgi eksikliğinden kaynaklı olanlar. Bu noktada dil, dudak tembelliği ile yeterli ağız açıklığı olmayan konuşmanız varsa kendinize kurs bakmadan önce mutlaka diksiyon kalemi ile artikülasyon yani boğumlama çalışmalısınız. Çünkü diksiyonda en önemli unsur dilinizin dönebiliyor olmasıdır. Eğer diliniz dönmüyor, dudaklarınız tembel ise zaten alacağınız bilgiyi kullanmayacaksınız demektir.
Buraya kadar ilk iki durumu diksiyon kalemi ile çözebileceğinizi belirtip üçüncü maddemize geçmeden önce sitede genel diksiyon eğitim içeriğini de bulacağınızı belirtelim.
- Diksiyon eğitim içeriği ve Diksiyon Kalemi ile çalışmaya başladınız bu sizi on günde fark edilir bir noktaya taşır. Yine de kursa gitmek isteyebilirsiniz. Çünkü diksiyon kursları ve kurslarda bulunan hocalarımızdan alacağınız eğitim asla küçümsenmez. Bizde buralara onların sayesinde geldik. Eğer zamanınız ve birazcık da para ayırabilirseniz gitmenizde fayda vardır.
Diksiyon çalışmalarında hangi konular yer alır?
Bunu azıcık bir araştırma ile bulabileceğiniz gibi site bloğunda da detaylı anlatımları ile mevcut. Burada önemli nokta diksiyonunuza dair ilk muayenedir. Standart bir eğitimden ziyade sorun odaklı çalışma esas olarak benimsenebilir. Bu size fazla zamandan ve paradan kurtaracak bir seçim olur. Yine de kısaca diksiyon eğitimindeki çalışma konu başlıklarını belirtelim;
- Diyafram eğitimi,
- Tonlama eğitimi,
- Artikülasyon – Boğumlama eğitimi,
- Fonetik – Seslerin doğru çıkarılması eğitimi,
- Kulak eğitimi,
- Dil bilgisi eğitimi,
Diksiyonda en önemli unsur nedir? Bu konuda tecrübelerimize dayanarak konuşmak gerekirse kulak diyebiliriz. Çünkü kulağınız yeterince iyi değilse zaten doğru sesleri ya da seslerin doğru kullanımı başlı başına sorun olur. İkinci sırada dil ve dudak tembelliği ile yetersiz ağız açıklığını koyabiliriz. Tonlama ve dil bilgisi eğitimine üçüncü sırayı alır. Ve son sırada diyafram eğitimi.