top of page

Diksiyon Eğitimi Nerelerden Alınabilir?

Diksiyon Eğitimi Nerelerden Alınabilir?

Diksiyon eğitimi alınabilecek birçok yer bulunmaktadır. Günümüzde diksiyon eğitimi de değişiklik göstermiş ve kurs merkezlerinin, halk eğitim merkezlerinin yanında online diksiyon eğitimleri de yerini almıştır.

Yaşadığınız semtin Halk Eğitim Merkezi’ne giderek diksiyon eğitimi verilip verilmediğini sorabilirsiniz. İlçenizde bulunmaması durumunda merkezi yerlerde bulunan halk eğitim merkezlerinde mutlaka diksiyon eğitimi veriliyordur. Buralardan alınan ücretsiz eğitim sonunda katılımcı bireylere sertifika verilmektedir.

Diksiyon eğitimini alınabilecek diğer yerler ise özel eğitim kurumlarıdır. Bilindiği gibi son dönemlerde Türkiye’de eğitim kurumları gelişim göstermiş ve çok çeşitli eğitimlerin verildiği kurumlar oluşturulmuştur. Diksiyon eğitimi de artık birçok eğitim kurumu tarafında verilmektedir. Bu kurumlarda verilen eğitimlerin ücretli olduğunu unutulmamalıdır. Bu kurumlardaki eğitimlerin, getirisi açısından özel diksiyon kurslarının halk eğitim merkezlerine nazaran daha başarılı olduğunu söylenebilir.

Günümüzde değişen dünya ve iş yoğunluğu sebebi ile birlikte yüz yüze eğitimlere katılmak için zaman ayırmak kimi zaman imkânsız hale gelebiliyor. Artık diksiyon konusuna özen gösteren ama kursa gidecek zaman bulamıyorsanız 10 dakika gibi kısa süren günlük egzersizlerle çözmeyi daha akıllıca ve pratik bulabilirsiniz. Sitemizde sunulan “diksiyon kalemi” de sizler için mükemmel bir fırsat sunuyor. Diksiyon kalemi hakkında bilgi almak ve sipariş vermek ilk adımı attınız tebrik ederim.

Diksiyon Eğitimi Nedir?

Sağlıklı bir İletişim kurabilmenin ilk koşulu güzel konuşabiliyor olmamızdır. Karşıdaki kişiye kendimizi daha iyi anlatmak ve karşımızdakilerde olumlu bir imaj bırakabilmek için diksiyonumuzun iyi olması çok önemlidir.

Toplumumuzun büyük bir kısmı, güzel ve etkileyici konuşmanın doğuştan gelen bir özellik olduğunu düşünmekte ve diksiyon eğitiminin önemini göz ardı etmektedir. Toplumumuzda sıkça karşılaştığımız kekemelik ve pelteklik gibi konuşma bozukluklarının eğitim ile çözüme kavuştuğunu görebiliyoruz. Sizin diğer bireylerden ayırabilecek iyi bir diksiyona sahip olmak doğuştan gelen bir yetenek değil, diksiyon eğitimi ile kazanılabilecek bir beceridir.

Kişi doğumuyla birlikte yaşadığı dünyayı gözlemlemeye ve anlamaya çalışır. Ailesi ve çevresinin konuştuğu dil özelliklerini işitir ve taklit eder. Bu süreç sayesinde anadilin ses özelliklerini edinme şansına sahip olurken dilin yanlış kullanımlarının da etkisinde kalabilir. Bundan kaynaklı çeşitli şivelere ve söyleyiş bozukluklarına sahip olabilir.

Dünyadaki her dilde olduğu gibi Türkçede de standart bir ses yapısı ve konuşma biçimi bulunmaktadır. Onlarca yıldır halk arasında asıl Türkçe ‘’İstanbul ağzı’’ olarak tanımlamışlardır.

Her birey, kendi anadiline karşı bir sorumluluk sahibi olmalı ve dilini diğer kuşaklara başarılı bir şekilde aktarma sorumluluğu üstlenmelidir. Bunu yapabilmek, sosyal yaşamda başarılı bir imaj çizebilmek ve toplum içerinde kabul görmek için diksiyon eğitimi almak oldukça önemli ve gereklidir.

Diksiyon eğitimine katılmanız ile birlikte konuşma biçiminizdeki aksaklıklara ve düzeltilmesi gereken noktalara göre plan, program hazırlanır. Bu program esnasında sizleri uzman bir eğitmen denetler. Bu sayede yaptığınız yanlışları görebilme ve düzeltme şansına sahip olursunuz. Aldığınız diksiyon eğitimi sonucunda gelişme kaydeder ve birçok özelliğe sahip olursunuz.

Diksiyon Eğitimi Faydaları Nelerdir?

Diksiyon eğitiminin faydalarının oldukça fazla olduğu söylenebilir. Diksiyon eğitimi tonlama eğitimi ile karıştırılmamalıdır. Karşımızdakilere aktarmak istediklerimizi daha sakin ve tatlı dille ifade etmek için sesimizi inceltir; biraz daha ciddi, resmi ve sert konuşmalar için sesimizi kalınlaştırırız. Bu aslında tek başına yeterli değildir. Diksiyon eğitimi içerisinde yer alır; ama diksiyon eğitimi sadece bunlardan ibaret değildir.

Diksiyon eğitimi öncelikle bireye stres yönetimini, akıcı ve doğru nefes alıp vermeyi öğretmektedir. Elbette ki bu eğitimler bireyin konuşma bozukluklarının durumuna göre değişiklik göstermektedir. Diksiyon eğitiminin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

- Kendini doğru ifade edebilme

- Toplumda saygın bir konum edinme

- Etkileyici bir konuşma becerisine sahip olma

- Diyafram kasının gelişmesi

- Doğru nefes alıp vermeyi öğrenme

- Özgüvenin yükselmesi

- Ses ton yapısının çözümlenmesi

Diksiyon eğitimi alan ve başarı ile tamamlayan bireyler yukarıdaki maddelerde yer alan becerileri ve özellikleri edinebilir. Yukarıda yer alan madde sayısını, bu maddelerde yer alan becerilerin ve özelliklerin getirilerini de ekleyerek bir hayli arttırmak mümkündür. Ancak bu maddelerin arasında en önemlisi –şüphesiz- yaşamınızın sonuna kadar kulağa hoş gelen bir tonlama ile konuşabilme becerisi edinebilmektir. Bu beceriye sahip olmanın sizlere çok sayıda getirisi olabileceğini tahmin etmek güç olmasa gerek. En basitinden iş yerinizde ve sosyal yaşantınızdaki konumunuz, imajınız, saygınlığınızı doğal olarak arttıracaktır.

Diksiyon Eğitiminde Neler Yapılır?

Diksiyon eğitimi kişinin ihtiyaçlarına ve durumuna göre farklılık gösterebilen geniş bir çerçeveye sahiptir. Temel olarak bir sesin doğru kullanımını sağlayacak olan tüm çalışmalar, eğitimler boyunca uygulanmaktadır. Alanında uzman bir eğitmenden alınacak diksiyon eğitimi sayesinde kısa bir sürede anlaşılır, akıcı, hoş konuşan bireyler olarak eğitimi tamamlayabilirsiniz.

Duruma ve ihtiyaca göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte diksiyon eğitiminde genel olarak verilen dersler şu şekildedir:

- Ses ve nefesin doğru kullanımı

- Ses tonlaması

- Sesin nasıl vurgulanacağı

- Etkili iletişim kurma yolları

- Grup pratikleri

- Heyecan kontrolü

- Diyafram kontrolü

- Fonetik

Yukarıdaki maddelerde yer alan eğitimler ortalama her diksiyon eğitimi veren kurum ve kuruluşun verdiği derslerde yer almaktadır. Elbette bu liste kurumdan kuruma, kişilerin ihtiyaç durumlarına göre uzayabilir ya da kısalabilir.

4 görüntüleme0 yorum
bottom of page